MENU NO.16

5.3.-1.6.2024

"Ruoan ja taiteen tekemisessä on kovin paljon samaa. Ehkä siksi pidänkin niistä molemmista valtavasti."

- Gustav

 

GUSTAVIN JUUREEN LEIVOTTUA KNUT-LEIPÄÄ

Leipä on Gustavin isoisän nimeä kantava ja alkuperäistä reseptiä mukaileva lämpimäinen. Knut uskoi, että hyvä leipä (ja viikset) tekevät miehen. Nyt juureva Knut muistuttaa Gustavia lapsuuden hetkistä isoisän luona. Tällöin pöytään tuotiin aina tuoretta leipää ja paahdettua voita, isoisän erikoisuutta, joka syntyi onnekkaan unohduksen seurauksena voikattilan jäätyä paahtumaan liian pitkäksi aikaa liedelle. Sama suotuisa hattarapäisyys kulkee myös Gustavin geeneissä ja näkyy hänen keittiössään.

TOVERIKSI LEIVÄLLE

Haydari, turkkilainen jogurtti-pähkinätahna (L,G) 6€

Artisokkatahna (Veg,G) 6€

Boquerones silakoista ja sipulia (M,G) 11 €

Leikkeleitä Etelä-Euroopasta (M,G) 12 €

Juustovalikoima ja vaihtuva hilloke (G) 12 €

Antipasti: leikkeleet, juustot, hilloke ja oliivit (G) 16 €

KYLMÄT

“Yksinkertainen ja hyvistä raaka-aineista tehty maukas ruoka on aina ja kaikkialla ajankohtaista. Tämän minä olen matkoillani oppinut.”

- Gustav

KIRJOLOHTA, PAPAIJAA & SOM TAM

Gustav kulki Japanin kujilla, joiden varrella uudet tuoksut ja maut tuntuivat kutsuvan häntä seikkailuun. Pienen ravintolan puupöydälle tarjoilija laski lautasen täynnä värejä ja makuja. Tuoreen papaijasalaatin raikkaus yhdistettynä mausteiseen Som Tam -kastikkeeseen sulautuivat yhteen luoden jotain ainutlaatuista ja unohtumatonta. Nyt kotiseuduillaan isäntämme tarjoilee tätä makuelämystä yhdessä kotimaisen kirjolohen kera. (M,G)

17 €

HÄRKÄ-CARPACCIO

Kevään ensimmäiset auringonsäteet valaisivat Gustavin keittiötä, joka oli täynnä innostunutta puuhaa. Härän ulkofile oli paistunut grillissä, täyttäen ilman tuoksulla, joka muistutti kesän saapumisesta. Ohueksi siivutetun lihan kaveriksi isäntämme valmisti savumajoneesia, jonka pehmeä maku täydensi täydellisesti lihan suolaisuutta. Pikkelöidyt sipulit. puffatut kaprikset sekä parmesanjuusto kruunasivat annoksen. (L, saatavilla G)

17 €

BURRATAA, CANTALOUPE-MELONIA & ILMAKUIVATTUA KINKKUA

Tämä annos on kuin pieni palanen Italiaa, joka vie sinut pois arjen kiireistä. Mozzarella-juustosta valmistettu burrata tarjoillaan marinodun Cantaloupe-melonin sekä rapeaksi paahdetun Prosciutto-kinkun kera. Valkosipulilla ja basilikalla maustettu pistou-kastike yhdessä pinjansiementen kera viimeistelevät kokonaisuuden. (VL, G)

16 €

MAA-ARTISOKKAA, FENKOLIA & OMENAA

”Kylläpä siinä on komeat mukulat!”, totesi Gustav, hänen lapsenlapsiensa tuodessa keittiöön takapihan puutarhasta löytämänsä maa-artisokat. Ne olivat selvinneet talven yli ja nyt ne olivat täynnä lupauksia herkullisesta alkupalasta koko perheelle. Paahdettu maa-artisokka kypsyi uunissa valkosipulin ja timjamin tuoksussa ja lopuista mukuloista valmistettiin maa-artisokkahummusta. Annokseen lisättiin vielä omenaa ja fenkolia ja koko komeus nautittiin posket vielä punaisina takapihan seikkailuista, (Veg,G)

16 €

LÄMPIMÄT

“Lempireseptini saavat minut hullaantumaan yhä uudestaan ja uudestaan! Ne tuovat mieleeni kerran eletyt seikkailut ja kitkevät samalla kotoisuudellaan tehokkaasti vanhan maankiertäjän juurettomuutta.”

- Gustav

MYSKIKURPITSAKEITTOA & CHORIZOA

Isäntämme muistelee nuoruusvuosien seikkailuitaan kaihoisasti, jolloin hieman yskivällä, mutta luotettavalla moottoripyörällä koluttiin Espanjan rannikoita ylös ja alas. Niinpä hän ei epäröi pyöräyttää paahteista myskikurpitsakeittoa aina lämmintä espanjalaisvivahdetta päivään kaivatessaan. Kurpitsan makeutta ja liemen pehmeyttä virkistävät pikantti chorizo, pikkelöity chili, friteeratut kurpitsansiemenet, balsamicosiirappi sekä kyökin ääressä pari tahtia tanssittua boleroa. (L,G)

15 €

VERIAPPELSIINIRISOTTO

Tämän annoksen tarina johtaa Italian Bolognaan, jossa Gustav ei voinut vastustaa viehättävän torimyyjän Emilian upeita antimia. Isäntämme koriin päätyi lopulta tuoreita veriappelsiineja ja illan hämärtyessä Gustav valmisti hedelmistä ihastuttavaa veriappelsiinirisottoa, joka tarjoiltiin paahdettujen saksanpähkinöiden sekä fetajuuston kera. Illan kruunasi avattu pullo paikallista valkoviiniä sekä Emilian hersyvä nauru Italian ilta-auringon alla. (VL,G, saatavilla Veg)

17 €

KUHAA, SITRUSTA & PALSTERNAKKAA

Haudutettuna ryhdikäs ja maukas kuha maistuu isäntämme mielestä etenkin lopputalven aikoihin taianomaiselle. Keittiössä hyräillessään Gustav valmistaa palsternakasta lämmintä pyrettä ja lisää annokseen tatsoi-pinaattisalaattia sekä siianmätiä. Eleganttina kyytipoikana kokonaisuuden täydellistää sitrushedelmillä maustettu voikastike. (L,G)

19 €

HÄRKÄÄ & TRYFFELIPERUNAMUUSIA

Gustavin intohimo ranskalaista keittiötä kohtaan syttyi jo nuorena, kun hänen isoisänsä Knut opasti häntä maistamaan erilaisia ruokia ja kertoi tarinoita Ranskan ruokakulttuurista. Tämä annos kunnioittaa noita lämpimiä muistoja, jossa pääroolissa keikailee punaviinillä glaseerattua härkää. Annoksen toinen tähti on pehmeä tryffeliperunamuusi, joka sopii lihan kaveriksi täydellisesti. Annoksen viimeistelevät paahdetut herkkusienet sekä fermentoitu valkosipuli. Kyytipojaksi vielä lasillinen hyvää punaviiniä, koska niin myös Knut-isoisäkin olisi tämän nauttinut. (L, saatavilla G)

19 €

MAKEAT

“Koska ateria ilman jälkiruokaa on kuin isoisä ilman viiksiä.”

- Gustavin lapsenlapset

TOSCAKAKKUA & OMENAA

Tämän jälkiruoan resepti on kulkenut suvussa jo vuosikymmeniä. Klassinen manteli-toscakakku tarjoillaan uuniomenajäätelön sekä notkean suolakaramellin kera. Miksipä sitä hyvää muuttamaan. (L,G)

11 €

ESPRESSO -CRÈME BRÛLÈE & KERMALIKÖÖRIÄ

Kun Gustav astui Pariisin kivisten katujen varsilla sijaitsevaan pienoiseen bistroon, hän tiesi heti mitä aikoi tilata: Ranskan ehkä kuuluisimman jälkiruoan, paahtovanukkaan sekä kupillisen espressoa. Tämä matkamuisto esiintyy nyt lautasella kahvilla maustetun crème brûlèen muodossa, joka tarjoillaan hasselpähkinäpralinen sekä kermaliköörijäätelön kera. (L,G)

11 €

LIMEPANNACOTTAA & ANANASTA

Tämä annos vie sinut suoraan isäntämme kanssa päiväntasaajan tropiikkiin, jossa kristallinkirkkaat vedet, valkoiset hiekkarannat ja kookospalmut muistuttavat meitä arjen irtiottojen loistokkuudesta. Lautaselle tipahtaa limepannacotan kaveriksi marinoitua ananasta, limemarenkia sekä tuttifruttisorbettia. Joko varataan lennot? (L,G)

11 €

LAPSET

Lasten annokset ovat saatavilla muun seurueen ruokailun yhteydessä

PaistettuA KUHAA

perunapyrettä TAI ranskalaisia ja kasviksia

6,90€

LIHAPULLAT

perunapyrettä TAI ranskalaisia ja kasviksia

6,90€

JÄÄTELÖ

Uuiomenajäätelöä TAI tuttifruttisorbettia ja kinuskia

4.00€