MENU NO.20
11.4. - 7.6.2025
"Ruoan ja taiteen tekemisessä on kovin paljon samaa. Ehkä siksi pidänkin niistä molemmista valtavasti."
- Gustav

GUSTAVIN JUUREEN LEIVOTTUA KNUT-LEIPÄÄ
Leipä on Gustavin isoisän nimeä kantava ja alkuperäistä reseptiä mukaileva lämpimäinen. Knut uskoi, että hyvä leipä (ja viikset) tekevät miehen. Nyt juureva Knut muistuttaa Gustavia lapsuuden hetkistä isoisän luona. Tällöin pöytään tuotiin aina tuoretta leipää ja paahdettua voita, isoisän erikoisuutta, joka syntyi onnekkaan unohduksen seurauksena voikattilan jäätyä paahtumaan liian pitkäksi aikaa liedelle. Sama suotuisa hattarapäisyys kulkee myös Gustavin geeneissä ja näkyy hänen keittiössään.
TOVERIKSI LEIVÄLLE
Tzatziki (L/G) 6€
Palsternakkahummus (Veg/G) 6€
Skagen (L/G) 7€
Leikkeleitä Etelä-Euroopasta (M,G) 12 €
Juustovalikoima ja vaihtuva hilloke (G) 12 €
Antipasti: leikkeleet, juustot, hilloke ja oliivit (G) 18 €
KYLMÄT
“Yksinkertainen ja hyvistä raaka-aineista tehty maukas ruoka on aina ja kaikkialla ajankohtaista. Tämän minä olen matkoillani oppinut.”
- Gustav
FETA & ROMESCO
Barcelonan syrjäkadulla Gustav löysi pienen ravintolan, jonka keittiö oli täynnä värejä, lämpöä ja rohkeita yhdistelmiä. Tämä makujen maailma jäi hänen mieleensä pysyvästi. Kotona Gustav yhdisti suolaisen fetajuuston, mehukkaan nektariinin ja paahdetut kurpitsansiemenet. Koko annoksen viimeistelee paahdetuista tomaateista, paprikoista ja manteleista valmistettu Romesco-kastike. Annos on kunnianosoitus uusille kohtaamisille, erilaisille kulttuureille ja uteliaisuudelle – sille seikkailunhalulle, joka saa astumaan sisään tuntemattomaan ravintolaan ja rakastumaan ensi suupalalla. (L/G)
15 €
PARSA & MUNA
Kevät ei ilmoita tulostaan kovin suurella äänellä – se hiipii hiljaa, kunnes yhtenä aamuna maa tuoksuu erilaiselta ja valo tuntuu lämpimämmältä. Gustav tunnisti tuon hetken maatessaan vanhan majatalon ikkunan alla ja katsellessaan, kuinka ensimmäiset parsat nousivat mullasta. Hän päätti kunnioittaa tätä kevään ihmettä annoksella, jossa parsa ja paistettu briossi kohtaavat silkkisen munakokkelin ja hennon, mutta syvän tryffelin aromin. Yhdessä nämä neljä luovat annoksen, joka on kuin kunnianosoitus luonnon heräämiselle. Se ei huuda, vaan kuiskaa – lempeästi, mutta vakuuttavasti. (L / saatavilla G)
16 €
TAIMEN & SOIJA
Lapin kevätaurinko paistoi matalalta, kun Gustav istui pilkillä jäälakeuden keskellä. Ympärillä oli hiljaista, vain jään kevyt ritinä ja kahvin sihahdus termarista katkaisivat hiljaisuuden. Kun vapa nytkähti ja taimen nousi jäälle, Gustav tiesi heti, mitä siitä syntyisi. Hän yhdisti kirkkaan pohjoisen kalan syvänmakuisen soijaliemen, ruohosipuli- majoneesin ja pikkelöidyn purjon kanssa. Friteerattu riisivermiselli – ohut, ilmava ja kevyesti rapsahtava – kruunaa annoksen hauskalla rakenteellaan. (L/G)
17 €
ANKKA & GOCHUJANG
Gustav muistaa vierailun Souliin, missä yölliset ruokakujat täyttyivät savusta, mausteista ja ihmisistä. Siellä hän maistoi jotain, joka jäi pysyvästi mieleen – ankkaa, jonka maku oli samaan aikaan lempeä ja rohkea. Palattuaan kotiin hän halusi vangita tuon tunnelman: annos, jossa yhdistyvät hitaasti haudutettu ankka, gochujangin tulisuus ja seesamin paahteisuus. Se ei tavoittele täydellisyyttä, vaan elämyksellisyyttä – pieni hyppy pois totutusta, joka saa maistamaan tarkemmin. (M / saatavilla G)
17 €
LÄMPIMÄT
“Lempireseptini saavat minut hullaantumaan yhä uudestaan ja uudestaan! Ne tuovat mieleeni kerran eletyt seikkailut ja kitkevät samalla kotoisuudellaan tehokkaasti vanhan maankiertäjän juurettomuutta.”
- Gustav
MUSTAJUURI & FOIE GRAS
Kesän kynnyksellä, kun aurinko on jo sulattanut lumen maasta ja ensimmäiset vihreät versot kurkistavat esiin, Gustav kaipaa vielä jotain lohdullista – talven viimeistä hyväilyä. Hän keittää juureksista samettisen keiton, joka saa seurakseen palan hanhenmaksaa, joka sulaa kevyesti lämpimän keiton syliin. Pienen makean säväyksen tuo paahdettu ananas, joka tasapainottaa kokonaisuutta. Tämä annos on lämmin kädenpuristus kesän ja kevään välillä – pehmeä, hienostunut ja täynnä tunnetta. (L/G)
16 €
HERNE & LINSSI
Eräällä kesäisellä matkallaan Etelä-Eurooppaan Gustav pysähtyi vuoristokylän toreille, joissa pöydät notkuivat värikkäistä raaka-aineista. Sieltä hän löysi pienen kulhollisen belugalinssejä ja vastapoimittuja herneitä – yksinkertaista mutta kiehtovaa. Hän loi annoksen, jossa nämä kaksi yhdistyvät basilikan, tomaatin ja oliivin kanssa. Tämä kasvisannos osoittaa, miten yksinkertaisista aineksista syntyy suuria makuja – rehellinen ja rohkea kokonaisuus. (Veg/G)
17 €
KUHA & KUKKAKAALI
Eräänä keväisenä aamuna Gustav palasi vanhalle rantakalliolle, jossa hän oli vuosia sitten saanut ensimmäisen kuhansa. Nyt hän valmistaa kalan ruskistetussa voissa hauduttaen, kunnioittaen sen herkkää rakennetta. Annoksen täyteläinen kukkakaalipyree saa rinnalleen kookoksella ja kalaliemellä maustetun kerman. Mukaan nousee myös grillattu osterivinokas, lempeä babypinaatti sekä paahdettu manteli, joka viimeistelee kokonaisuuden. Tämä annos on seesteinen, mutta monikerroksinen – kuin hiljainen aamu veden äärellä. (L/G)
19 €
HÄRKÄ & KONJAKKI
Ranskalaisen maaseudun pieni ravintola, kiviseinien suojaama ruokasali ja ikkunasta siivilöityvä iltapäivän valo – siinä ympäristössä Gustav maistoi kerran täydellisesti haudutettua lihaa. Se oli niin mureaa, että haarukka riitti. Hän halusi tuoda tuon hetken oman keittiönsä kautta lautaselle: pitkään haudutettu härkä saa rinnalleen syvän konjakki- kastikkeen, voissa haudutettua perunaa, selleripyreetä ja kevyesti grillattua savojinkaalia. Annos on kuin hidas ilta, joka ei kaipaa muuta kuin hyvää seuraa ja lasillisen viiniä. (L/G)
19 €
MAKEAT
“Koska ateria ilman jälkiruokaa on kuin isoisä ilman viiksiä.”
- Gustavin lapsenlapset
HUNAJAKENNO & COMTÉ
Gustav muistaa illan, jolloin hän istui Alppien juurella pienessä vuoristoravintolassa, jossa illallinen päättyi yllättävään yhdistelmään – makeaan hunajaan ja Comté-juustoon. Se oli yksinkertaista ja täydellistä – kuin auringonlasku vuorten takana. Kotona Gustav loi oman versionsa tästä muistosta: vatkattua hunajasemifreddoa ja voimakasta, kypsytettyä Comté-juustoa. Yhdessä ne muodostavat täydellisen tasapainon – yhdistelmän, joka jää mieleen. (L/G)
11 €
BEIGNET & VADELMA
Keväinen iltapäivä Pariisissa – lämmin tuuli, mukulakivikatu ja kädessä vielä höyryävä beignet, jonka pinnassa sokeri tarttuu sormiin. Gustav istahti puistonpenkille ja antoi hetken pysähtyä. Tämä jälkiruoka vie suoraan tuohon hetkeen: pehmeä beignet, vaniljainen anglaise-kastike ja raikas vadelmasorbetti luovat yhdessä makumuiston, joka saa suupielet kohoamaan. (L)
11 €
CANELÉ & APPELSIINI
Bordeaux’n vanhan kaupungin varjoisilta kujilta löytyi kahvila, jossa Gustav maistoi elämänsä parhaan canelén – karamellisoitu kuori, pehmeä sisus ja hillitty makeus. Kotona hän päätti tuoda mukaan raikkaan appelsiinijäätelön ja lorauksen Cointreauta. Yhdessä ne muodostavat klassikon uuden tulkinnan – hienostuneen, mutta ilahduttavan mutkattoman. (L)
11 €
LAPSET
Lasten annokset ovat saatavilla muun seurueen ruokailun yhteydessä
HAUDUTETTUA KUHAA
voissa kypsennettyä perunaa ja tuoreita kasviksia
8,90€
LIHAPULLAT
ranskalaisia ja tuoreita kasviksia
6,90€
JÄÄTELÖ
Appelsiinijäätelöä TAI vadelmasorbettia
4.00€