MENU NO.22

5.11.2025 - 5.4.2026

"Ruoan ja taiteen tekemisessä on kovin paljon samaa. Ehkä siksi pidänkin niistä molemmista valtavasti."

- Gustav

 

GUSTAVIN JUUREEN LEIVOTTUA KNUT-LEIPÄÄ

Leipä on Gustavin isoisän nimeä kantava ja alkuperäistä reseptiä mukaileva lämpimäinen. Knut uskoi, että hyvä leipä (ja viikset) tekevät miehen. Nyt juureva Knut muistuttaa Gustavia lapsuuden hetkistä isoisän luona. Tällöin pöytään tuotiin aina tuoretta leipää ja paahdettua voita, isoisän erikoisuutta, joka syntyi onnekkaan unohduksen seurauksena voikattilan jäätyä paahtumaan liian pitkäksi aikaa liedelle. Sama suotuisa hattarapäisyys kulkee myös Gustavin geeneissä ja näkyy hänen keittiössään.

TOVERIKSI LEIVÄLLE

Oliivit (VEG/G) 7€

Tzatziki (G) 9€

Fetakreemi & chilihiutaleita (L/saatavilla G) 9€

Punajuurivalkosipulitahna (VEG/G) 9€

Poronmaksapatee (L/G) 10€

Leikkeleitä Etelä-Euroopasta (M/G) 16 €

Juustovalikoima ja vaihtuva hilloke (G) 16 €

Antipasti: leikkeleet, juustot, hilloke ja oliivit (G) 24 €

jaettavaksi

Burrataa, kirsikkatomaatteja, leipäpölyä ja basilikaöljyä (L/saatavilla G) 13€

Paistettua briejuustoa & villimarjahilloa (L) 13€

Kreikkalainen salaatti (G) 13€

Alkuruoat

“Yksinkertainen ja hyvistä raaka-aineista tehty maukas ruoka on aina ja kaikkialla ajankohtaista. Tämän minä olen matkoillani oppinut.”

- Gustav

PAAHDETTU TOMAATTIKEITTO

Espanjaa aikanaan yskivällä moottoripyörällä kolunnut Gustav matkasi halki Andalusian, kantaen mukanaan vain pientä kattilaa ja loputonta uteliaisuutta. Paikallisella torilla hän pysähtyi vanhemman rouvan kojulle, jossa tuoksui paahdettu tomaatti ja makea paprika. “Salaisuus on kärsivällisyys,” nainen sanoi ja sekoitti keittoa hitaasti, kuin aikaa unohtaen. Nyt Gustav tuo tuon reseptin mukanaan pohjoiseen – keiton, jossa auringon makeus kohtaa Lapin talven kylmän ilman. Se on muisto matkasta, joka ei koskaan unohdu. (VEG/saatavilla G)

18 €

TUNA TAtaki

Japanissa Gustav löysi aivan toisenlaisen maailman – hiljaisuuden, jossa jokainen liike ja maku merkitsi jotain. Tokion kalatorin aamuhämärässä hän näki mestarin käsittelevän tonnikalaa nopeasti, kunnioittavasti ja juuri sen verran, että kalan sielu säilyi. Ponzu toi hapokkuutta, avokadomousse pehmeyttä, ja retiisit sekä chili viimeistelivät kokonaisuuden. Gustav palasi kotiin matkalaukussaan vain muutama pullo soijaa ja suuri kunnioitus japanilaista tarkkuutta kohtaan. Annos on hänen tapansa jakaa se hetki – yksinkertainen, puhdas ja täydellisesti tasapainossa, kuten hyvä ruoka parhaimmillaan. (L/G)

22 €

VITELLO TONNATO

Italiassa Gustav oppi, että ruoan ei tarvitse olla monimutkaista ollakseen täydellistä. Hän matkasi halki Piemonten kukkuloiden, missä viinitarhat tuoksuivat sitruunalta ja oliiviöljyltä. Pienessä trattoriassa hän maistoi ensi kerran Vitello Tonnatoa – ohuiksi viipaloitua vasikkaa, parmesania ja samettista tonnato-kastiketta, jossa meren suolaisuus kohtasi lihan lempeyden. Siellä, viinilasillisen äärellä, Gustav ymmärsi, että yksinkertaisuus ei ole puutetta vaan viisautta. (VL/G)

22 €

Pääruoat

“Lempireseptini saavat minut hullaantumaan yhä uudestaan ja uudestaan! Ne tuovat mieleeni kerran eletyt seikkailut ja kitkevät samalla kotoisuudellaan tehokkaasti vanhan maankiertäjän juurettomuutta.”

- Gustav

MUNAKOISO

Kreikan saarilla Gustav löysi rauhan, jota ei tarvinnut etsiä. Hän vietti päiviä pienissä tavernoissa, joissa meri kupli rantaan ja tuuli kantoi mukanaan basilikan ja kypsän tomaatin tuoksua. Yhdessä niistä, valkoisten kiviseinien suojassa, hän maistoi paahdettua munakoisoa, joka suli suuhun kuin iltapäivän aurinko. Tomaattichutney toi makeutta, basilika raikkautta ja valkosipuli juuri sopivasti voimaa, jotta hetki jäi mieleen. Gustav oivalsi, että todellinen juhla syntyy, kun yksinkertaiset maut saavat hengittää. (VEG/G)

20 €

PASTA TARTUFO

Pohjois-Italian metsissä Gustav seurasi varhain aamulla koiran jälkiä, sumun vielä roikkuessa puiden lomassa. Tryffelin tuoksu leijui ilmassa, maata ja taikaa yhtä aikaa. Kun ensimmäinen musta jalokivi löytyi sammaleen alta, Gustav ymmärsi, että todellinen luksus ei synny prameudesta, vaan hetkestä, jonka jakaa luonnon kanssa. Rigati-pasta, silkkinen tryffelikastike ja tuore tryffeli muodostavat yksinkertaisen, mutta syvän kokonaisuuden – hiljaisen ylistyksen metsän aarteille. Se on annos, jonka äärellä Gustav pysähtyy vieläkin, sulkee silmänsä ja antaa tuoksun kertoa tarinan puolestaan. (L)

28 €

KALA

Korsikan rannikolla kalastajat vetivät veneensä rantaan, ja meri tuoksui suolalta, voilta ja auringolta. Gustav istui pienen satamakapakan pöytään, jossa tarjottiin vastapyydettyä meribassia – yksinkertaisesti paistettuna ja viimeisteltynä pähkinäisellä voilla. Hasselpähkinäinen hollandaise, kalamädin suolaisuus ja marinoidun rucolan raikkaus toivat annokseen saaren maiseman – karun, aurinkoisen ja täynnä elämää. Gustav ymmärsi, että meri ruokkii muutakin kuin kehoa; se täyttää mielen rauhalla, joka viipyy pitkään viimeisen suupalan jälkeen. (L/G/sis.PÄHKINÄÄ)

29 €

LIHA

Kotona Gustav hemmottelee perhettään ruualla, jota hän itse kutsuu “hiljaiseksi onnellisuudeksi”. Kun talvi painaa ikkunaa vasten ja kynttilät syttyvät, keittiö täyttyy voin ja punaviinin tuoksusta. Hän antaa striploinin kypsyä rauhassa, lisää pannulle bordelaise-kastikkeen ainekset ja kuuntelee, kuinka palsternakan makeus ja chimichurrin raikkaus löytävät toisensa. Illallispöydässä puhe hiljenee, kun ensimmäinen suupala sulaa suuhun. Gustav hymyilee – ei siksi, että ruoka olisi täydellistä, vaan koska hetki on täydellinen: yhdessä rakkaimpiensa kanssa. (L/G)

34 €

MAKEAT

“Koska ateria ilman jälkiruokaa on kuin isoisä ilman viiksiä.”

- Gustavin lapsenlapset

REVONTULET

Eräänä kirkkaana talviyönä Gustav seisoi ulkona, katse kohti pohjoista taivasta. Revontulet syttyivät yhtäkkiä kuin joku olisi vetänyt esiripun syrjään – vihreää, keltaista, punaista ja violettia, värejä joita ei voi täysin selittää. Hän jäi seisomaan hiljaa, ja siinä hetkessä syntyi ajatus: entä jos ne värit voisi maistaa?

VIHREÄ: limemousse, limesorbetti, mango L/G

KELTAINEN: passionmousse, passionsorbetti, ananas L/G

PUNAINEN: mansikkamousse, mansikkasorbetti, mustikka L/G

VIOLETTI: mustherukkamousse, mustaherukkasorbetti, puolukka L/G

11 € / väri

ISOÄIDIN APPELSIINILEIVONNAINEN

Gustavin isoäidin appelsiinileivonnainen oli perheen aarre – makea, mehevä ja täynnä aurinkoa myös keskellä talvea. Vuosia myöhemmin Gustav löysi reseptin uudelleen ja leipoo sitä nyt lapsenlastensa kanssa. Keittiö täyttyy naurusta ja appelsiinin tuoksusta, ja uunista nostettu pehmeä herkku saa seurakseen kermaisen vaniljajäätelön. Jo isoäiti tiesi, että parhaat reseptit siirtyvät sydämestä toiseen. (L/G)

14 €

BASILIKA-PANNACOTTA

Provensen keväässä Gustav istui kahvilan terassilla, jossa ilma tuoksui laventelilta ja tuoreelta leivältä. Hän maistoi panna cottaa, jonka pinnalla basilika kohtasi kerman – yksinkertainen yhdistelmä, joka jäi mieleen. Nyt hän tarjoilee oman versionsa: basilikan vivahteilla maustetun panna cottan, vadelmacoulisin ja ripauksen kanelia. Täydellinen aterian kruunu ei ole tämän monimutkaisempi. (L/G)

13 €

LAPSET

Lasten annokset ovat saatavilla muun seurueen ruokailun yhteydessä

PAISTETTUA KALAA

ranskalaisia ja tuoreita kasviksia (L/G)

10€

PASTA

Voipastaa & parmesania (L, saatavilla G)

10€

LIHAPULLAT

Ranskalaisia ja tuoreita kasviksia (L/G)

8€

JÄÄTELÖ

Vaniljajäätelö (L/G) / Mansikkasorbetti (M/G) / Limesorbetti (M/G) / Passionsorbetti (M/G) / Mustaherukkasorbetti (M/G)

6.00€